A mai magyar világ...

Társadalom kritikaMagyarország népessége csökkenő tendenciát mutat évek óta. A félreértések elkerülése végett, kijelentem szeretem a kínai népet, zenéjüket, ősi kultúrájukat de a kínaiak letelepülésének megkönnyítése, hogy esetleg a népességet potenciálisan velük pótoljuk, nem vált be.
Egyfelől nyelvi okok miatt, másfelől mert saját nemzeten belül alapít családot, zárt társadalmi kasztot alkot, ha elegen lennének hozzá, akár saját kis kínai köztársaságot kiálthatnának ki, de gyorsan odafejlődhet a szaporulatuk, vagy ha továbbra is engedélyezi letelepülésüket bármely soron levő kormány. Kossuthot, amikor figyelmeztetett a románok gyors népesedésére Erdély területére vonatkozóan, senki sem vette komolyan. Másrészt a környező országok magyarjai számára megnehezíti a letelepülést, vagy ami ennél sokkal sokkolóbb, késik rendezni a határon túli magyarság kettős állampolgárságát, ami egyre jobban gyöngítheti a nemzeti összetartozás alapérzését, és ennek óriási erkölcsi súlyát figyelmen kívül hagyja a kormány.

Magyarország vagyonának túlzottan nagy része került és kerül idegen kézbe, a rendszerváltás kezdetétől. Ma csak a főváros arculatának felületes vizsgálata olyan képet ad, hogy amerikai, török, német és hottentotta tulajdonú kereskedelmi cégek pöffeszkednek felvásárolt magyar nemzeti tulajdonú épületekbe. Mindez, országosan nézve gyarmati helyzetbe hozza hazánkat!

A hajléktalanok helyzetének megoldását nem lehet megható karácsonyi szeretetcsomagokkal, egy meleg teával rendezni! Ennek a lerobbant társadalmi csoportnak, megyéken belül volna áldásos, ha tűzijátékok sok milliós összegén inkább megfelelő szociális otthonokat hoznánk létre. Ez a társadalmi csoport is sok-sok emberi értéket tartalmazhat, amelyet menteni lehetne kis odafigyeléssel, önzetlen szeretettel. Vajon melyik kormánynak és mikor jut eszébe rendezni ezt a problémát?!

A rádióműsorok felelős szerkesztői évtizedek óta nem hajlandóak észrevenni, hogy Magyarországon háromnegyed részben jó volna magyar szövegű zenét közvetítetni, mert túlzottan sok a más nyelvű zene és ez nem csak sokkoló, de nem járul hozzá édes anyanyelvünk értékeinek megbecsüléséhez, ápolásához, fejlődéséhez!

Jó volna tudni, hogy a Magyar Írók Szövetsége tervez-e olyan magyar napi- vagy hetilapot kiadni, amelyben magyar költők, írók művei is megjelenhetnének?!

Budapesten megnyílhatna a Székelyek és Csángók háza óriási űrt betöltve, nem kell szégyellni, azokat az egyetemes értékeket, amelyek népművészetben, népviseletben, faragásban, a tudomány és művészet képviseletében megjeleníthetőek lennének! Ne feledjük, a határokon túl magyarnak lenni nem könnyű kérdés!

lap tetejére

Társadalomkritika >> A mai magyar világ...