Nyisztor Miklós

A titok, amit Isten a szívünkbe rejtett

Ajánló Nyisztor Miklós verseihez

 

Az emberek lépten-nyomon találkoznak. Vonatüléseken, fák árnyékában, egymás gondolataiban. Hogyan találunk rájuk, és hogyan találkozunk a szívük mélyén őrzött titkokkal? Rejtély. Isteni csoda.

Nyisztor Miklós verseit olvasva - mi több, elmélyülve bennük - talán azt a titkot sejthetjük meg, amelyet a Teremtőnk egyenesen az ő szívébe rejtett. Figyelhetjük, hogy bennünk hogyan mozdul meg a válasz. Megmozdul-e valami?

Verseket írni csak szenvedélyből lehet. Legalább az írás iránti szenvedélyből. Ezek a költemények az élet és a szív párbeszédei. Heves szóváltások a száguldó, haragos, kegyetlen, olykor közönyös világ, s az ember között - aki másképpen tekint az életre, mint legtöbben.

A szerelem versei ezek: az életé, ismerős és ismeretlen asszonyoké és a mindenkit vonzó, nagy Csábítóé.

A megszólított Isten, Krsna a rejtőzködő, akit az odaadó szeretet tár fel a világ és a hívei előtt. Hozzá szólnak az imák és a fohászok, az ő szentjei és hívei tűnnek fel, egy-egy ecsetvonásszerűen szabad és lendületes sorban. Az isteni szeretet útja mellett nyílnak azok a virágok, melyekből néhány szálat Nyisztor Miklós belefoglalt ebbe a kötetbe.

A virágzó rétek mögött azonban a távolban ott a város, a zakatoló élet, a paradicsomból kitaszított világ, mely oly más, mint a szívben lakozó titkos kert. Újra és újra belopóznak ezek az árnyak a gondolatok közé, helyet követelnek maguknak. Kérdéseket tesznek fel, válaszra várnak, sokszor segítségre. Felkiáltások ezek a versek, olykor a tehetetlenség hangjai. A látó kiáltása a szemüket eltakarók felé.

Mindezek mögött nyughatatlanul, szenvedéllyel és titokzatosan ott az örök Asszony, aki jön, majd megy. Ezer arcba öltözve, ezer vágyat hagyva maga után. Maga a szent Múzsa.

Nyisztor Miklós versei nem adják könnyen magukat. Lakat alatt őrzik titkukat. Nem rímelnek és nincs ritmusuk. Nem céljuk, hogy tetszenek. Arcpirítóan őszinték. Írójuk feltárja magát előttünk és vele együtt az olvasó is lemeztelenedik.

Vajon meglátjuk-e a titkot, amit Isten a szívünkbe rejtett?

Kenderesi Ilona
Művészettörténész


ugrás a versekhez - lap tetejére

Irodalom >> Ajánló Nyisztor Miklós verseihez