Matola Krisztina

Szink City

Magyarhangok, magyarszöveg, hangmérnök, vágó, gyártásvezető, szinkronrendező. A filmek elején vagy végén megtudhatjuk adott külföldi film szereplőinek megszólaltatóit (hacsak nem ismertük fel őket nézés közben), és a szinkron létrejöttének közreműködőit. Sajnos egyre gyakrabban előfordul, hogy bizonyos TV csatornák a film végét levágják, amint megjelenik a stáb, és a magyar szinkron megvalósítói. Reklámokkal bombázzák egyből a nézőket, nem tisztelvén az alkotókat. Mozifilmek esetén legtöbb ember szintén türelmetlen megvárni a stáblistát, nem érdekli az, hogy kiknek köszönheti az elmúlt két óra élményeit.

A magyar szinkron kiváló, kellemes hangú színészeink a nagy szaktudású stáb és a fejlődő technika teszik azzá.

Mafilm Audió, Master , Liget Stúdió, Balogh Mix, Filmhatár KFT. Jó pár szinkron stúdió van, ahol évente több száz film szinkronja készül. Kosztola Tibor, Csörögi István, Lengyel László, dr. Márkus Éva, Mauchner József, Lakos Éva, Balogh Mihály, Aprics László, Mohácsi Emil, Dessefirajz Katalin, Lakos Éva, sorolhatnám még a rendezők nevét. Előfordult az is, hogy színészek ültek szinkronrendezői székbe, Farkasinszky Edit az Angol beteg című film szinkronját rendezte. Csík Csaba Krisztián a Szinkron Systemben számos film és sorozat szinkronrendezője volt. Varga T. József a színészet és a rendezés mellett oktatja is a szakmát.

Rendező asszisztensek sajnos ma már nem nagyon dolgoznak egy-egy film szinkronján, kivéve talán a Mafilmben mozik számára készült alkotásoknál, illetve az Aktív Kommunikációs BT. stúdió által magyarosított filmeknél hallhatjuk ezt a munkafolyamatot. Földi Tamás a vezetője, és olyan filmek szinkronja készült itt, mint például az Asztronauta, Édes november, Ronda ügy.

A rendezőasszisztensek egy része szinkronrendező lett. Mauchner Józsek Sipos Varga Éva mellett tanulta ki a szakmát. Az örök klasszikus Casablancának „még csak” asszisztense volt a közben példaképpé vált szakember. Desseffirajz Katalin olyan nagyságok mellett asszisztált, mint Vajda István, Mohácsi Emil, Csörögi István. A legutóbbi mellett például a Bárányok hallgatnak című thrilleren dolgozott együtt. Első rendezése az Air Amerika volt, a Gibson - Robert Downey Jr. párosra Dörner György-Lippai László kettősét osztotta.

Gaál Erika Ambrus Zsuzsa asszisztense volt a Mahir stúdióban, mestere ma produkciós vezető, Bujtor István helyett.

Hangmérnökökből is vált rendező, például Balogh Mihály, Királybíró Sarolta. Mindketten a Balogh mixben tevékenykednek, ahol olyan filmek szinkronja készült, mint a Gladiátor, Szerelmes Shakespeare.

A remek színészekkel, szakemberekkel, munkásságukkal oldalak szám folytatni lehetne a cikket. Sajnálom, hogy nincsenek kellőképpen elismerve.

A Pannónia Filmhíradó és a Szikkrónika lapok sajnos pár év után megszűntek. Szinkronfilm- szemlék sincsenek már. Örömmel értesültem pár éve Dallos Szilvia: Magyar hangja című könyvéről, aki végigkíséri a szinkronizálás történetét, és megjelentet régi nagy színészek és egy- két fiatalabb színésszel, szakemberrel készített interjút.

Sok külföldi sztár állandó magyarhanggal rendelkezik. A gyengébbik nem bálványa, Brad Pitt szinte furcsa Selmeczi Roland nélkül. A két jóképű színész külsőre abszolút nem hasonlít egymásra, és mégis elismerésre méltó volt Árvai Zsuzsa szinkronrendező választása az Interjú a vámpírral című filmnél. Pitt - Selmeczi páros azóta számos filmben látható - hallható volt együtt: Szenvedélyek viharában, Hetedik, Hét év Tibetben, Mexikói, Harcosok klubja, Tripla vagy semmi két része. Pitt mellékszerepet játszott a Sleepers, a Pokoli lecke című filmben, ahol Rékasi Károly szólaltatta meg magyarul. Selmeczi Roland sem maradt ki a filmből, ő a főszereplőnek, Jason Patricknek kölcsönözte a hangját, akinek már volt a szinkronja egy másik filmben. Hasonló történt a Tiszta románcnál is, ahol a mellékszereplő Pittnek Stohl András volt a hangja, addig Selmeczi a főszereplő Christian Slaternek. Stohl szinkronizálta Pittet a Ha eljön Joe Blackben is. Selmeczi Roland olyan hírességek többszörös megszólaltatója, mint Antonio Banderas, Chris ODonnel, Dermot Mulroney. Stohl András Woodi Harrelson gyakori magyarosítója: Született gyilkosok, Larry Flint, a provokátor. Tom Cruise Rékasi Károly hangján szólalt meg többször magyarul: Világok harca, Mission ................ filmek. Cruisenak Rátóti Zoltán is kölcsönözte már férfias hangját a Született július negyedikén és a már említett Interjú a vámpírral című filmekben. A sztárt kezdetben: Mint a villám, Top Gun, Coctail Kautczky Armand szólaltatta meg nyelvünkön. Rékasi remekül passzol David Duchovnihoz, de szerintem Orlando Blommhoz nem. Gyűrűk ura trilógiában, Mennyei királyságban  ő a hangja a huszonkilenc éves fiatal Bloomnak. A Karib tenger kalózaiban Csőre Gábor, aki kicsit külsőre is emlékeztet az amerikai színészre.

Júlia Robertset legtöbbször Töth Enikő szinkronizálja a Micsoda nő óta, pedig ők sem egy korosztály. Egyenesen át, Egy ágyban az ellenséggel, Erin Brokovich, Mexikói. Az Álljon meg a nászmenetben Györgyi Anna, a Pelikán ügyiratban Kökényessi Ági a hangja Robertsnek. Györgyi Anna Sandra Bullockot is „hangosította „ már, a Hálózat csapdájában és az Aludj csak én álmodomban. Bullocknak a Féktelenül óta leginkább Fűr Anikó a hangja.

Angelina Joelinak a Szeress, ha merszben és a Csontemberben Kéri Kitti a hangja, szerintem ő áll a legjobban a szexi színésznőnek. A Tomb Rieder filmekben és az Eredendő bűnben Orosz Helga szinkronizálta a fiatal színésznőt. Első nagy sikerében, az Oscart hozó Észvesztőben Fűr Anikó kölcsönözte érdekes hangját, aki a Maszk óta Cameron Diazt is r szinkronizálta, kivéve a már említett Álljon meg a nászmenetet. Báthori Orsolya szinkronrendező ( mellette sokat foglalkoztatott szinkronhang - Vészhelyzet Abbyje) Gubás Gabira osztotta Diaz magyarosítását.

Nicholas Cage legtöbbször Józsa Imre hangján szólal meg: Fegyencjárat, Ál/Arc, Szikla. Az Angyalok városában viszont Desseffirajz Katalin jóvoltából Rátóti Zoltán szinkronizálta a sármos sztárt. A Las Vegas végállomásban Csankó Zoltán a magyarhangja, aki a már említett Cage filmben, az Ál/Arcban az ellenlábas, John Travolta szinkronja.

A DAVinchi kód szinkronrendezése nem okozott nagy fejtőrést a szinkronrendezőnek a három főszereplő tekintetében. Mindhárom sztárt a szokásos hangja szólaltatta meg. Tom Hankset Kőszegi Ákos, akit egy casting során a Ryan közlegény megmentése Spielberg film során választottak az alkotók a sztárnak. Jean Renonak Szilágyi Tibor ( Roninban is), Audrey Toottunak a kb. tíz évvel idősebb Györgyi Anna a szinkronja, akárcsak az Amélie csaodálatos életében és a Szeretni bolondulásigban

Szerettem volna szakdolgozatomat a szinkrónról írni, de nincs hozzá megfelelő számú irodalom. A mai szinkronnal és művelőivel nem sokat foglalkoznak. Bízok benne, hogy ez valamilyen csoda folytán megváltozik. Egy műsorból, egy könyvből megtudhatjuk, mi az a krumpli lista, kiállás, füles. Egy színvonalas szinkron szemlén talán még adnak át díjakat színészeinknek, szinkronrendezőinknek, hangmérnököknek, vágóknak. Ki tudja, lehet, hogy életműdíjat is kaphatnak a régi szakemberek..... 

 

lap tetejére

Irodalom >> Szink city